Agrestówka

Agrestówka

  • 1 l spirytusu 50%
  • 1 kg agrestu
  • Kawałek korzenia imbiru
  • Pół laski wanilii
  • 0,3 kg cukru (można zastąpić miodem)

Dojrzały agrest oczyścić z ogonków i szypułek. Wymyć i osuszyć. Wkładając do dużego słoja owoce zgnieść ale ich nie miażdżyć (chodzi o to, żeby miąższ agrestu „opuścił” skórkę). Zalać spirytusem, dodać przyprawy i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać nalew. Owoce zasypać cukrem na ok. tydzień (należy wstrząsać naczyniem aby cukier się rozpuścił). Następnie wycisnąć z owoców syrop i połączyć go z uzyskanym wcześniej nalewem spirytusowym. Przefiltrowaną nalewkę rozlać do butelek. Agrestówka powinna leżakować co najmniej miesiąc w ciemnym pomieszczeniu.

Agrestówka wykonana z samych owoców ma słaby aromat, dlatego dodanie przypraw jest raczej niezbędne.