Benedyktynka

Benedyktynka jest likierem opracowanym przez przez włoskiego mnicha przebywającego w klasztorze Benedyktynów w Normandii w 1510 roku jako lek na malarię. Oryginalna receptura zawierała 40 różnych ziół. Można zrobić w warunkach domowych uproszoną wersję tej ziołowej nalewki.

  • 6 g kolendry
  • 6 pestek z jabłek
  • 3 g owoców kminku
  • 3 g czarnuszki
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 g majeranku
  • 2 g mięty
  • 1 g anyżku
  • 1 g kurkumy
  • 20 dag cukru
  • 1 litr alkoholu 45%

Wszystkie składniki (oprócz cukru) włożyć do słoja i zalać alkoholem na dwa tygodnie. Co jakiś czas wstrząsać słojem. Zlać nalew przez sito wyłożone płótnem lub przez filtry do kawy. Odstawić na około miesiąc do sklarowania. Klarowną nalewkę przefiltrować i odstawić do dojrzewania, co najmniej na rok.

Benedyktynka według powyższego przepisu ma wyjątkowy ziołowy smak, jednak nie dorównuje oryginałowi. Wadą nalewki jest długie dojrzewanie – najlepsza jest po dwóch latach.