Dereniówka

Dereniówka
Dereń jadalny to roślina coraz częściej występująca na działkach. Jest ro mało wymagający krzew, który doskonale sobie radzi nawet w zacienionych miejscach, jest odporny na mrozy i choroby. Owocuje w sierpniu. Owoce mają przyjemny słodko-kwaśny smak, które można spożywać na surowo, świetnie nadaje się na konfitury, kompoty, galaretki i oczywiście nalewki.

Nalewka z derenia – dereniówka jest jedną z najlepszych polskich nalewek. Charakteryzuje się głęboką czerwoną barwą oraz smakiem, który jest jednocześnie słodki i kwaśny.

  • 1 kg owoców derenia
  • 1 litr spirytusu 95%
  • 1 kg cukru (można użyć mniej cukru wtedy nalewka będzie półwytrawna)

Spirytus wymieszać z 0,5 l wody i odstawić na dobę. Oczyszczone, przebrane, umyte i osuszone owoce poprzekuwać wykałaczką zalać alkoholem i odstawić na miesiąc. Po miesiącu zlać nalew. Z 0,5 litra wody i cukru przyrządzić syrop. Jeszcze ciepłym syropem zalać owoce, które zostały po zebraniu nalewu. Odstawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsać słojem.

Po tym czasie zlać syrop, owoce odcisnąć i połączyć z nalewem. Po miesiącu klarowania przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić do leżakowania na 6 miesięcy.