Nalewka brzoskwiniowa


Brzoskwinie to bardzo smaczne owoce zawierające węglowodany, związki magnezu, fosforu i potasu, prowitaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B. Najczęściej jada się je na surowo ale warto utrwalić smak w nalewce, która pachnie świeżymi brzoskwiniami i ma złoty kolor.

  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 1,5 spirytusu 95%
  • 50 dag cukru
  • 2 g kwasku cytrynowego

Spirytus zmieszać a 0,5 litra wody i odstawić na dobę. Wypestkowane dojrzałe owce pokroić na ósemki zalać alkoholem na osiem tygodni. Wstrząsać słojem przez jakiś czas. Po dwóch miesiącach zlać nalew a owoce delikatnie odcisnąć. Przygotować syrop z cukru i 0,6 litra wody. Jeszcze ciepłym syrop połączyć z nalewem brzoskwiniowym i odstawić do leżakowania na 3 miesiące.

W identyczny sposób można zrobić nalewkę morelową.

Wadą nalewki brzoskwiniowej i morelowej jest wytrącanie osadu. Konieczna może wiec być kilkakrotne filtrowanie nalewki (po trzech miesiącach leżakowania i później po 6 miesiącach).