Nalewka farmaceutów

Nalewka farmaceutów to popularny likier na bazie cytryn, mleka i spirytusu. Ma złocisty kolor, jest pyszna i delikatna. Jest jednocześnie słodka i kwaskowata. Można ją pić już po dwóch miesiącach od przygotowania.

  • 1 kg cytryn
  • 1 kg cukru
  • 1 l mleka
  • 1 l spirytusu 95%

Sparzone cytryny obrać ze skórki, usunąć białą skórkę, pokroić w plasterki, usunąć pestki. Do słoja wrzucić cytryny, cukier. Owoce lekko pognieść by puściły sok. Wlać mleko i spirytus i odstawić na 5 tygodni w chłodne miejsce. Codziennie wstrząsnąć słojem. Po pięciu tygodniach przefiltrować nalewkę, rozlać do butelek i odstanowić na miesiąc. Do filtrowania dobre są filtry do kawy (dość długo trwa). Może być konieczne drugie filtrowanie.

Młoda nalewka farmaceutów jest bardzo słodka, z czasem słodycz ustępuje, najlepsza jest po 6 miesiącach leżakowania. Można użyć mniej cukru (0,5 – 0,75 kg).