Nalewka jarzębinowa
Przepis na nalewkę z jarzębiny
Owoce jarzębiny mają bardzo dużo witamin C, A i PP. Ponadto zwiększając wydalanie moczu sprawia, że szybciej usuwane są z organizmu toksyny. Pomaga przy zaburzeniach trawienia, działa korzystnie przy żylakach nóg i odbytu. Korzystnie działa w zaburzeniach trawienia i wzmacnia pracę serca. Warto więc przygotować nalewkę, która pomoże leczyć wymienione dolegliwości.
- ½ kg dojrzałych owoców jarzębiny
- 1 litr alkoholu 50%
- ½ kg cukru
Jarzębinę oczyścić z szypułek, wymyć i osuszyć. Ułożyć cienką warstwą na blasze i włożyć do lekko nagrzanego piekarnika na 15 minut. Należy uważać żeby jarzębina się nie przypaliła. Ostudzone owoce włożyć do słoja zalać alkoholem i dodać cukier. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Po trzech miesiącach zlać nalew, owoce odcisnąć, odstawić do dojrzewania na kolejne trzy miesiące.
Nalewka jarzębinowa ma bursztynowy kolor. W smaku czuć lekką goryczkę.