Nalewka malinowa


Maliny od dawien mają duże zastosowanie w medycynie ludowej. Zawierają dużo witaminy C oraz działają napotnie i rozgrzewająco. Nalewka z malin nie dość, że dobra w smaku przynosi ulgę przy jesienno-zimowych przeziębieniach. Ponadto nalewka malinowa korzystnie działa przy miażdżycy i nadciśnieniu.

Do przygotowania malinówki potrzebne będą: maliny, spirytus 95%, cukier.

Wyczyszczone maliny włożyć do słoja i zasypać cukrem – na każdy litr malin 25 dag cukru. Słój nie musi być szczelnie zamknięty, zamknięcie ma chronić przed owadami i kurzem. Odstawić w ciemne miejsce i odczekać 3-5 dni aż owoce pokryją się sokiem. Od czasu do czasu wstrząsać słojem. Kiedy uzyskamy już sok należy zawartość słoja wylać przez sito wyłożone gazą, odcisnąć również maliny. Sok zmieszać ze spirytusem do momentu uzyskania nalewki o pożądanej mocy. Odstawić do sklarowania

Nalewka malinowa ma purpurowy kolor i malinowy zapach. Jest idealna na zimowo-jesienne wieczory kiedy potrzeba jest czegoś na rozgrzanie zarówno dodawana do herbaty jak i pita z kieliszka.