Nalewka malinowo-wiśniowa


Nalewka malinowo-wiśniowa łączy w sobie słodycz malin oraz cierpkość wiśni. Ma piękną purpurową barwę.

  • 1 kg malin malin
  • ½ kg wiśni bez pestek
  • ½ kg cukru
  • 1 litr spirytusu 95%

Maliny umieścić w naczyniu zasypać cukrem. Odczekać aż puszczą sok. Codziennie wstrząsać słojem. Gdy cukier całkowicie się rozpuści zebrać sok a maliny delikatnie wycisnąć przez gazę.

Wiśnie wsypać do do czystego naczynia i zalać spirytusem i pozostawić na miesiąc. Po tym czasie zebrać nalew, który należy połączyć z syropem malinowym. Jeśli wydaje się, że nalewka jest zbyt mocna można dodać wódki. Rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na trzy miesiące do sklarowania. Po tym czasie zlać znad osadu i przefiltrować i odstawić do leżakowania. Nalewka wiśniowo-malinowa jest najlepsza po półrocznym leżakowaniu.

Wiśnie użyte do nalewu nożna zalać wódką. Po miesiącu uzyskamy smaczną nalewkę