Nalewka na śliwkach węgierkach


Śliwki węgierki są bardzo popularne w naszym kraju. Korzystnie oddziałują na system nerwowy, stan psychiczny, poprawiają wydolność organizmu, poprawiają pracę nerek i jelit. Substancje zawarte w śliwkach neutralizują działanie wolnych rodników a więc zapobiegają miażdżycy i chorobom serca oraz spowalniają starzenie się skóry. Nie tylko świeże owoce mają te właściwości. Podobnie działają suszone owoce, kompoty i oczywiście nalewki.

Nalewka na śliwkach węgierkach wykonana według poniższego przepisu ma głęboki ciemnozłoty kolor, aromat świeżych owoców i wyborny smak.

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 2 l alkoholu 60-65%
  • 20 dag cukru
  • przyprawy: 2 goździki, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej

Dojrzałe śliwki wypestkować, każdą rozerwać na dwie części. Owoce zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie zlać nalew. Do śliwek dodać przyprawy i cukier. Zostawić na około 2 tygodnie do czasu aż cukier się rozpuści. Co kilka dnia potrząsać słojem. Zlać syrop i połączyć z nalewem. Po trzech miesiącach klarowania przefiltrować i odłożyć do leżakowania na 6 miesięcy.