Nalewka orzechowa

Do wyrobu nalewki orzechowej (orzechówki) używa się niedojrzałych, jeszcze zielonych orzechów włoskich (nalewkę powinno się robić zatem na przełomie czerwca i lipca). Orzechówka charakteryzuje się ciemną barwą, przyjemnym smakiem i aromatem. Ponadto jest znakomitym lekiem na niestrawność, można ją stosować jako aperitif i po sutym posiłku. Znakomicie rozgrzewa w zimowe wieczory.

  • 6 zielonych orzechów
  • 0,3 kg płynnego miodu
  • 1 litr wódki
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 goździki

Orzechy pokroić w kostkę, dodać przyprawy, zalać wódką na miesiąc (uwaga: orzechy bardzo brudzą, warto więc je kroić w gumowych rękawiczkach). Co kilka dni potrząsać słojem. Po tym czasie zlać nalew. Orzechy zalać miodem i odstawić na kolejny miesiąc. Zebrać syrop miodowy i połączyć z nalewem, po tygodniu przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka orzechowa powinna leżakować ok. 3 miesięcy. Tak więc smakiem orzechówki możemy się cieszyć gdzieś w okolicy Bożego Narodzenia.