Nalewka porzeczkowa mleczna

Nalewka porzeczkowa mleczna to pomysł na oryginalny napitek o słodkim smaku dopełnionym kwaskowatością porzeczek. Aromat początkowo jest mleczny z czasem ustępuje zapachowi porzeczek. Kolor tej nalewki jest ciemnoróżowy. Niestety wymaga kilkakrotnego filtrowania ale oryginalny smak wart jest trudu.

  • 1 litr czerwonych porzeczek
  • 0,75 dag cukru
  • szklanka wody
  • sok z dwóch cytryn
  • 1 litr mleka (3,2% tłuszczu)
  • 1 litr spirytusu 95%

Umyte i pozbawione szypułek porzeczki rozgnieść i umieścić w słoju. Cukier rozpuścić w wodzie wlać do słoja wraz z mlekiem i sokiem z cytryn. Zamieszać, wlać alkohol cały czas mieszając. Słój zamknąć szczelnie i odstawić na 6 tygodni w ciemne miejsce. Przez pierwsze 3 tygodnie codziennie potrząsać słojem. Zawartość słoja wylać przez sito wyłożone płótnem, tetrą lub gazą, szczelnie zamknąć. Na koniec owoce wyłożyć na sito umieszczone nad miseczką aby zalew mógł ściec, po kilku godzinach wycisnąć. płyny połączyć i odstawić do sklarowania na miesiąc. Nalewka porzeczkowa na mleku jest najlepsza po półrocznym leżakowaniu.