Nalewka poziomkowa
Przepis na nalewkę z poziomek
- 1 kg poziomek
- ½ kg cukru
- 1 l wódki
- łyżeczka kwasku cytrynowego
Świeże poziomki prosto z lasu przebrać, opłukać i odsączyć. Wrzucić do słoja i zalać alkoholem. Słoik zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce. Po 12 godzinach, maksymalnie po upływie doby przecedzić nalew przez gęstą gazę lub przez bibułkę filtracyjną (zbyt długie moczenie poziomek w alkoholu sprawi, że nalewka będzie miała gorzki smak). Przygotować syrop sporządzony z cukru, szklanki wody o kwasku cytrynowego (kwasek cytrynowy pozwoli utrwalić kolor). Gorący syrop zmieszać z nalewką, przelać do ciemnych butelek i szybko wstawić do zimnej wody, butelki zakorkować. Nalewka poziomkowa nadaje się do spożycia po dwóch miesiącach leżakowania.