Nalewka winogronowa
Przepis na nalewkę z winogron
Winogrona są wdzięcznym owocem do tworzenia trunków. Oprócz win można zrobić z nich pyszną nalewkę, która świetnie oddaje smak i słodycz tych owoców.
- 1 kg ciemnych winogron
- 1 l spirytusu 70%
- 0,5 kg cukru lub płynnego miodu wielokwiatowego
- przyprawy: kilka goździków, pół laski wanilii
Dojrzałe owoce winogron umyć i obrać z szypułek. Wrzucić do słoja razem z przyprawami i zlać alkoholem. Odstawić na miesiąc w ciepłym miejscu, co kilka dni potrząsać słojem. Po tym czasie zlać nalew a owoce w słoju zasypać cukrem lub zalać miodem. Pozostawić w ciepłym miejscu przez około dwa tygodnie aby cukier (miód) rozpuścił się całkowicie. Zlać syrop z winogron i połączyć z uzyskanym wcześniej nalewem. Nalewka powinna dojrzewać około 3 miesiące. Może wymagać filtrowania.
Kolor nalewki winogronowej zależy od barwy użytych owoców (nalewka z owoców ciemnych ładniej się prezentuje). Jest bardzo aromatyczna z lekką nutą goryczy.