Nalewka z czarnej porzeczki (smorodinówka)

Czarne porzeczki od dawna są znane ze swoich leczniczych właściwości. Mają dużą ilość witamin, szczególnie C i PP. Mają właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Leczy się nimi chorzenia dróg moczowych i pęcherza, nieżyty żołądka i jelit.

Mieszkańcy Kresów Wschodnich chcąc utrwalić lecznicze właściwości czarnej porzeczki opracowali nalewkę o nazwie smorodinówka. Nazwa jej pochodzi od słowa smorodina – kresowego określenia czarnej porzeczki. W początkowym okresie leżakowania smorodinówka ma ciemnoczerwony kolor, który później przechodzi w purpurowy. Ma korzystne działanie w zaburzeniach trawienia, nieżycie górnych dróg oddechowych i bólu gardła a przy okazji doskonale smakuje.

  • 1 kg owoców czarnej porzeczki
  • 1 litr spirytusu 70%
  • ½ kg cukru

Dojrzałe owoce umyć i oczyścić z ogonków i szypułek. Zalać spirytusem i zostawić na miesiąc w ciepłym miejscu. Po tym czasie zebrać nalew a owoce zasypać cukrem, co kilka dni potrząsać słojem. Po uzyskaniu syropu (trwa to około tygodnia, cukier musi całkowicie się rozpuścić) zebrać syrop i zmieszać go z nalewem. Po przefiltrowaniu rozlać do butelek. Nalewka porzeczkowa jest najlepsza po półrocznym leżakowaniu.

Przygotowując nalewkę porzeczkową można do owoców zalewanych spirytusem dodać przyprawy: goździki, cynamon, wanilię. Smorodinówka dobrze smakuje też z miodem wielokwiatowym. Wtedy przygotowując syrop dodajemy ¼ kg cukru i łyżkę miodu.