Nalewka z pigwy (Pigwówka)

Pigwa
Nalewka z pigwy lub z pigwowca (pigwa to drzewko, którego owoce są mniej aromatyczne niż owoce pigwowca – niewielkiego krzewu). Owoce pigwowca i pigwy mają wiele witaminy C a nalewka wykonana z tych owoców jest bardzo aromatyczna i kwaskowata w smaku.

  • 1 kg owoców pigwowca japońskiego lub pigwy właściwej (zdecydowanie lepsze są owoce pigwowca – są bardziej aromatyczne)
  • ½ kg cukru (lub miód)
  • ½ litra spirytusu 95%
  • ½ litra wódki 40%

Dojrzałe owoce umyć, pokroić w kostkę, wyrzucić pestki, zalać alkoholami. Odstawić na miesiąc. Co kilka dni potrząsać słojem. Po upływie miesiąca zlać nalew, owoce zasypać cukrem, szczelnie zamknąć. Po tygodniu (cukier powinien całkowicie się rozpuścić) zlać syrop i połączyć z nalewem. Nalewkę przelać do butelek i zakorkować. Pigwówka jest powinna leżakować około trzech miesięcy.

Pigwę w słoju po zalaniu syropu można dodać jeszcze raz wódką na pięć tygodni (nie dosładzać). Otrzymamy w ten sposób całkiem niezłą dodatkową porcję nalewki z pigwy.