Żurawinówka

Żurawiny to owoce leśne o pięknym czerwonym kolorze. Mają dużo witamin A i C. Ich składniki poprawiają kondycję osób narażonych na stres, choroby układu krążenia i przy niektórych nowotworach. Dania z żurawiną nie tylko wspomagają trawienie ale też niszczą szkodliwe bakterie w układzie pokarmowych między innymi Helicobacter pylori odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka.

Nalewka z żurawiny jest nie tylko zdrowa, jest także smaczna i oryginalna. Ma głęboką czerwoną barwę i lekko kwaskowaty, orzeźwiający smak. Świetnie nadaje się do drinków np. z sokiem pomarańczowym.

  • 6 szklanek owoców żurawiny
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wódki 40%
  • 2 szklanki cukru
  • szklanka wody

Umyte żurawiny zemleć w maszynce do mięsa. Masę włożyć do słoja wlać spirytus, zamknąć szczelnie i odstawić ma dwa tygodnie. Zawartość słoja przelać przez sito wyłożone tetrą lub płótnem, mocno odcisnąć. Dodać wódkę, oraz ciepły syrop sporządzony z wody i cukru, wymieszać. Po miesiącu klarowana przecedzić, przelać do butelek i odstawić do sklarowania na sześć miesięcy.