Nalewka na skórkach pomarańczowych lub cytrynowych
Przepis na nalewkę ze skórek pomarańczowych
Skórki pomarańczowe i cytrynowe często lądują w koszu na odpadki. Jeśli mamy pod ręką butelkę wódki i kawałek korzenia imbiru można sporządzić rozgrzewającą nalewkę, która doskonale nada się na jesienno-zimowe wieczory.
- skórki z dwóch pomarańczy lub cytryn
- 2 dag świeżego kłącza imbiru
- 0,7 l wódki
- ok. 0,25 kg cukru
Obrane z aldebo (białej warstwy) skórki cytrusowe połączyć z imbirem pokrojonym w plasterki i zalać alkoholem na tydzień. Po tygodniu zlać nalew i dosłodzić wg uznania. Można w ogóle nie dodawać cukru. Otrzyma się wtedy gorzką nalewkę wytrawną. Nalewka wymaga klarowania przez miesiąc. Jak każda nalewka z imbirem nalewka na skórkach pomarańczówych lub cytrynowych wytrąca osad i wymaga filtrowania.