Nalewka porzeczkowo-czereśniowa
Przepis na nalewkę porzeczkowo-czereśniową
Nalewka porzeczkowo-czereśniowa w oryginalny sposób łączy kwaskowatość porzeczek i słodycz czereśni. Jej kolor zależy od koloru czereśni. Można ją wykonać z zarówno z czerwonych jak i białych porzeczek. Jeśli zdecydujemy się na porzeczki białe należy wybrać też jasne czereśnie.
- 1 kg czereśni
- 0,5 kg czerwonych porzeczek
- 25 kg cukru
- 1 litr spirytusu 95%
- 1 litr wody
Wodę zmieszać ze spirytusem i odstawić na dobę. Owoce umyć i osuszyć. Czereśnie wydrylować, poprzeczki pozbawić szypułek i lekko rozgnieść. Owoce włożyć do słoja i zalać alkoholem. Po miesiącu macerowania z dala od słońca zlać nalew a owoce zasypać cukrem. Zostawić na tydzień aby owoce puściły sok. Co jakiś czas wstrząsać słojem. Po tygodniu zlać syrop, odcisnąć sok. Do owoców dolać 0,5 litra wody i zostawić na kolejny tydzień. Po tym czasie czasie zlać sok, który należy połączyć z syropem i nalewem. Odstawić na ok. 3 miesiące do sklarowania. Klarowną nalewkę przefiltrować, przelać do butelek.