Nalewka winogronowa ze śliwkami
Przepis na nalewkę winogronową ze śliwkami
Idealnym czasem na zrobienie nalewki jest przełom lata i jesieni kiedy dojrzewają winogrona i śliwki. Można wtedy za bezcen nabyć te owoce, które w tym czasie owocują na potęgę. Przepis jest dość prosty a efektami można się cieszyć już po 4 miesiącach.
- ½ kg ciemnych winogron
- ½ kg jasnych winogron
- ½ kg jakichkolwiek śliwek
- ½ szklanki rodzynek
- 1 cytryna
- ½ kg cukru
- ½ l wody
- 1 l spirytusu 95%
Owoce dokładnie umyć. Ze śliwek wybrać pestki, winogrona poprzekrajać na pół, umieścić w dużym słoju. Dodać sparzone rodzynki i sok z cytryny. Z wody i cukru przyrządzić syrop, który po wystudzeniu połączyć ze spirytusem i zalać owoce. Maceracja powinna trwać 5 tygodni. Po tym czasie zlać nalewkę, owoce odcisnąć, przefiltrować, rozlać do butelek. Nalewka powinna leżakować 3 miesiące.
Kolor nalewki winogronowej ze śliwkami zależy od barwy użytych owoców.