Nalewka z głogu
Przepis na nalewkę z głogu
Krzewy głogu występują na terenie całego kraju. Jego owoce są używane w farmacji do leczenia chorób serca. Warto więc uzupełnić domową apteczkę o nalewkę, której spożywanie jest o wiele przyjemniejsze niż łykanie leków.
- 2,5 kg owoców głogu
- 2 litry alkoholu 50%
- ½ cytryny
- ½ litra miodu
- mandarynka
- wysuszona skórka z ¼ cytryny
Owoce głogu zamrozić na co najmniej dwa tygodnie. Podzielić na dwie części i włożyć do dwóch słojów. Do pierwszego wlać miód na tydzień. Często poruszać słojem. Po tygodniu wlać 1 litr alkoholu, włożyć plastry cytryny i mandarynki (cytrusy powinny być obrane ze skórki i pozbawione albedo i pestek). Zostawić na trzy tygodnie.
W drugim słoju głóg zalać litrem alkoholu zostawić na 3 tygodnie, dodać skórkę z cytryny i zostawić na kolejny tydzień. Oba nalewy zlać znad osadu i połączyć. Odstawić do sklarowania na 3 miesiące. Po tym czasie przefiltrować i odłożyć do leżakowania na 6 miesięcy.