Likier mleczny z kawą
Przepis na likier kawowy
Likier mleczny z kawą to propozycja dla osób lubiących słodką białą kawę. Jednak wśród miłośników małej czarnej również znajdzie amatorów. Likier o konsystencji kremu jest wyśmienity już po upływie doby.
- 1 puszka (½ litra) słodzonego mleka skondensowanego
- 0,75 litra wódki
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu 2,5 – 3 godziny. Gdy mleko ostygnie przelać je do wysokiego naczynia. Miksować wlewając powoli alkohol aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody. Wymieszać i można rozlewać do butelek. Zamiast kawy można dodać olejek zapachowy do ciasta np. waniliowy, pomarańczowy lub wymieszać kilka smaków i uzyskać w ten sposób swój ulubiony.