Nalewka miętowa z bazylią
Przepis na nalewkę miętową z bazylią
Nalewka miętowa z bazylią to wariant tradycyjnej nalewki miętowej doprawionej bazylią. Mięta doprawiona bazylią nabiera ciekawego, wytrawnego, mocnego smaku.
Nalewka jest prosta w wykonaniu, szybko dojrzewa. Można ją spożywać już po trzech miesiącach.
- 4 gałązki mięty
- 1 gałązka bazylii
- 4 łyżki cukru
- 2 szklanki wody
- ½ litra spirytusu
Wodę zagotować z cukrem, wystudzić. Miętę z bazylią zalać syropem i alkoholem. Odstawić na miesiąc. Po miesiącu przefiltrować, zioła odcisnąć. Nalewkę rozlać do butelek i odstawić do leżakowania na dwa miesiące. Nalewka jest wytrawna w smaku. Można oczywiście użyć więcej cukru.