Nalewka na kwiatach czarnego bzu
Przepis na nalewkę z kwiatów czarnego bzu
Czarny bez ma właściwości rozgrzewające warto więc przygotować sobie nalewkę na kwiatach czarnego bzu, która przyniesie ulgę przy jesiennych i zimowych przeziębieniach. Nalewka ta jest delikatnie kwaskowata o złocistym kolorze.
- 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 3 cytryny
- 0,75 kg cukru
- 1 litr wody
- spirytus 95%
Cukier rozpuścić w wodzie, zagotować, sporządzić syrop, wystudzić. Kwiaty bzu oczyścić z grubszych szypułek. Sparzoną cytrynę pokroić plasterki. Kwiaty i cytrynę zalać zimnym syropem. Można dodać sok z limonki. Czarny bez z syropem powinien stać przez 10 dni w ciemnym pomieszczeniu. Kilka razy dziennie należy potrząsać słojem, kwiaty powinny być pokryte płynem. Po dziesięciu dniach zlać płyn, odcisnąć mocno kwiaty. Zmierzyć ilość uzyskanego płynu i na każdy litr wlać 0,75 litra spirytusu. Odstawić na 3 miesiące do sklarowania. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić do leżakowania na 6 miesięcy.