Nalewka winogronowa ze śliwkami


Idealnym czasem na zrobienie nalewki jest przełom lata i jesieni kiedy dojrzewają winogrona i śliwki. Można wtedy za bezcen nabyć te owoce, które w tym czasie owocują na potęgę. Przepis jest dość prosty a efektami można się cieszyć już po 4 miesiącach.

  • ½ kg ciemnych winogron
  • ½ kg jasnych winogron
  • ½ kg jakichkolwiek śliwek
  • ½ szklanki rodzynek
  • 1 cytryna
  • ½ kg cukru
  • ½ l wody
  • 1 l spirytusu 95%

Owoce dokładnie umyć. Ze śliwek wybrać pestki, winogrona poprzekrajać na pół, umieścić w dużym słoju. Dodać sparzone rodzynki i sok z cytryny. Z wody i cukru przyrządzić syrop, który po wystudzeniu połączyć ze spirytusem i zalać owoce. Maceracja powinna trwać 5 tygodni. Po tym czasie zlać nalewkę, owoce odcisnąć, przefiltrować, rozlać do butelek. Nalewka powinna leżakować 3 miesiące.

Kolor nalewki winogronowej ze śliwkami zależy od barwy użytych owoców.