Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki owocowe / Nalewka winogronowa ze śliwkami

Nalewka winogronowa ze śliwkami

Przepis na nalewkę winogronową ze śliwkami

Przepis na nalewkę winogronową ze śliwkami

Idealnym czasem na zrobienie nalewki jest przełom lata i jesieni kiedy dojrzewają winogrona i śliwki. Można wtedy za bezcen nabyć te owoce, które w tym czasie owocują na potęgę. Przepis jest dość prosty a efektami można się cieszyć już po 4 miesiącach.

  • ½ kg ciemnych winogron
  • ½ kg jasnych winogron
  • ½ kg jakichkolwiek śliwek
  • ½ szklanki rodzynek
  • 1 cytryna
  • ½ kg cukru
  • ½ l wody
  • 1 l spirytusu 95%

Owoce dokładnie umyć. Ze śliwek wybrać pestki, winogrona poprzekrajać na pół, umieścić w dużym słoju. Dodać sparzone rodzynki i sok z cytryny. Z wody i cukru przyrządzić syrop, który po wystudzeniu połączyć ze spirytusem i zalać owoce. Maceracja powinna trwać 5 tygodni. Po tym czasie zlać nalewkę, owoce odcisnąć, przefiltrować, rozlać do butelek. Nalewka powinna leżakować 3 miesiące.

Kolor nalewki winogronowej ze śliwkami zależy od barwy użytych owoców.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski