Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Wino / Degustacja w domowym zaciszu – jak rozpoznać dobre wino?

Degustacja w domowym zaciszu – jak rozpoznać dobre wino?

Dlaczego cena nie zawsze świadczy o jakości?

Jak wspomnieliśmy powyżej, nie można całkowicie określić jakości wina jedynie na podstawie tego, ile trzeba zapłacić za butelkę. Na cenę wpływa wiele czynników, w tym producent, pochodzenie (historia, proces produkcyjny itp.) czy pośrednicy. Jedyną rzeczą, która może uzasadniać wysoką cenę w odniesieniu do jakości są specjalne oznaczenia na etykiecie. Dla przykładu – jeśli patrzymy na butelkę wina z Francji, a na etykiecie znajduje się napis „Appellation d’Origine Contrôlée”, możemy mieć pewność, że trunek jest warty swojej ceny. Sygnatura świadczy o tym, że wino przeszło serię niezwykle rygorystycznych i kosztownych testów jakości. Bardzo niewiele trunków otrzymuje tytuł AOC, więc w takiej sytuacji mamy pewność, że dysponujemy doskonałym winem.

Jaki smak charakteryzuje np. dobre czerwone wino półwytrawne?

Czasami samo spojrzenie na butelkę nie wystarczy, by określić jakość trunku. Najlepszy sposób, by naprawdę rozeznać, czy wino jest dobre to degustacja. Pierwszą rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę to intensywność smaków. Dobre czerwone wino półwytrawne powinno mieć wyrazisty smak już od pierwszego łyku. Powinien on być łatwo wyczuwalny i pozostać przez chwilę w ustach. Wina rozwodnione będą naturalnie miały mniej aromatów niż dobrej klasy trunki. Czas, przez jaki smak utrzymuje się w ustach, jest również wskaźnikiem jakości wina – im dłużej, tym jakość jest lepsza.

Co jeszcze wyróżnia doskonały trunek?

Bukiet wina powinien być złożony. Oznacza to, że nie może ono smakować płasko i jednowymiarowo. Wina dobrej jakości mają wiele „warstw”. Zawsze jest w nich coś nieuchwytnego, co sprawia, że ​​każdy łyk różni się od poprzedniego. W parze ze złożonością znajduje się zrównoważenie. Składniki wina muszą się wzajemnie uzupełniać. Jeśli jeden z nich dominuje, jest to oznaka niezbyt dobrego trunku.

Ważny jest także zapach. Co czujemy, gdy wąchamy czerwone wino półwytrawne? Mocne nuty owocowe, takie jak porzeczki czy grejpfruty? Aromat dębu, subtelny i stanowiący podstawę wszystkich innych zapachów? A może obecny jest ledwo wyczuwalny zapach, przypominający przypadkową mieszaninę różnych płynów? Dobre wina mają silny, ale przyjemny zapach. Na samej jego podstawie można określić, jak będzie smakował trunek. Podobnie jak smaki, aromaty również powinny występować w bukiecie.

https://faktoriawin.pl/kurs-wiedzy/degustujemy-wino/

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest