Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki owocowe / Nalewka bakaliowa

Nalewka bakaliowa

Przepis na nalewkę bakaliową

Przepis na nalewkę bakaliową

Bakaliowa nalewka to wytrawny alkohol przypominający w smaku starkę – tradycyjną wytrawną wódkę produkowaną w Polsce, Litwie i Rosji.

  • 60 dag bakalii (rodzynki, suszone figi, morele, daktyle, papaja, ananas, gruszki, jabłka banany)
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 litra spirytusu 95%
  • 0,5 litra wódki
  • 0,5 litra wody

Spiritus zmieszać z wodą odstawić na dobę. Zalać nim bakalie i liście laurowe. Po 5 tygodniach zlać nalew a bakalie zalać wódką. Po czterech tygodniach zlać drugi nalew i połączyć z pierwszym. Po dwóch miesiącach klarowania ostrożnie zlać znad osadu i przefiltrować. Nalewka jest najlepsza po pół rocznym leżakowaniu.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski