Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki owocowe / Nalewka bakaliowa

Nalewka bakaliowa

Przepis na nalewkę bakaliową

Przepis na nalewkę bakaliową

Bakaliowa nalewka to wytrawny alkohol przypominający w smaku starkę – tradycyjną wytrawną wódkę produkowaną w Polsce, Litwie i Rosji.

  • 60 dag bakalii (rodzynki, suszone figi, morele, daktyle, papaja, ananas, gruszki, jabłka banany)
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 litra spirytusu 95%
  • 0,5 litra wódki
  • 0,5 litra wody

Spiritus zmieszać z wodą odstawić na dobę. Zalać nim bakalie i liście laurowe. Po 5 tygodniach zlać nalew a bakalie zalać wódką. Po czterech tygodniach zlać drugi nalew i połączyć z pierwszym. Po dwóch miesiącach klarowania ostrożnie zlać znad osadu i przefiltrować. Nalewka jest najlepsza po pół rocznym leżakowaniu.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
pl_PLPolski