Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Ratafia

Przepis na nalewkę ratafia

Ratafia – przepis na nalewkę

Ratafia to wyjątkowa nalewka, którą sporządza się z sezonowych owoców, które dorzuca się do maceracji w miarę dojrzewania. Jej smak, kolor i aromat zależy od użytych owoców i fantazji wykonawcy.

Do wykonania ratafii potrzebny jest balon z szeroką szyjką lub bardzo duży słój oraz dużo spirytusu o mocy 70%. Do słoja wrzuca się owoce w miarę dojrzewania. Należy zawsze dodawać mniej więcej taką samą ilość owoców. Można je ważyć lub mierzyć objętość. Po wsypaniu kolejnych owoców należy dolać spirytusu aby owoce były zakryte. Zazwyczaj do ratafii dodaje się truskawki, czereśnie, wiśnie, agrest, porzeczki, śliwki, gruszki, owoce dzikiej róży tarniny, aronii, głogu. Nie należy dodawać kwiatów i owoców czarnego bzu, pędów sosny ponieważ ich zapach i smak zdominuje nalewkę. Po dodaniu ostatniej porcji owoców nalewkę maceruje się przez miesiąc a następnie zlewa nalew a owoce zasypuje cukrem. Kiedy cukier się rozpuści (trwa to około miesiąca) zlać syrop i połączyć z nalewem. Nalewkę odstawić do sklarowania na 3 miesiące. Klarowną nalewkę zlać znad osadu i odstawić do dojrzewania na ok. pół roku.

Pozostałe owoce można zalać wódką i po miesiącu można się cieszyć smacznym likierem owococowym

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski