Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki owocowe / Nalewka malinowo-żurawinowa

Nalewka malinowo-żurawinowa

Przepis na nalewkę malinowo-żurawinową

Przepis na nalewkę malinowo-żurawinową

Nalewka malinowo-żurawinowa wymaga włożenia pracy. Ale ten wysiłek wart jest zachodu. Nalewka malinowo-żurawinowa to wyśmienity trunek o ciemnoczerwonej barwie, w którym słodycz malin łagodzi cierpkość żurawin.

  • 0,5 litr malin
  • 1 litry żurawin
  • spirytus 95%
  • cukier

maliny wsypać do słoja zlać spirytusem tak aby były zakryte i odstawić na miesiąc w ciemne miejsce. Żurawiny zemleć w maszynce do mięsa. Włożyć do słoja. Na każdy litr miazgi żurawinowej dodać ¼ litra spirytusu. Zamknąć i zostawić na miesiąc.

Po miesiącu oba nalewy zlać, przez sito wyłożone płótnem, Owoce dobrze wycisnąć. Na tym etapie nie łączyć nalewów ale każdy powinien stać przez około 2 tygodnie aby płyn się sklarował. Klarowne nalewy zlać nad osadu. Połączyć nalew malinowy i żurawinowy. Na każdy litr otrzymanej nalewki dodać 20-30 dag cukru rozpuszczonego w części lekko ogrzanej nalewki. Odstawić w ciemne miejsce na trzy miesiące. Po tym czasie nalewkę trzeba przefiltrować i odstawić do leżakowania. Najlepiej na co najmniej pół roku.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski