Nalewka z aronii


Nalewa z aronii posiada intensywny ciemnoczerwony kolor, wyrazisty, nieco cierpki smak. Sam owoc aronii to źródło wielu witamin, głównie P (rutyna), która uszczelnia naczynia krwionośne i spowalnia utlenianie witaminy C oraz cennych pierwiastków: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, jod, mangan, molibden. Do przygotowania nalewki z aronii potrzebne są:

  • 0,75 kg aronii
  • ok. 15 liści wiśni z ogonkami
  • 1 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu 95%
  • kwasek cytrynowy

Owoce aronii umyć i przebrać, zlać gorącą wodą, dodać liście wiśni. Przez 25 minut gotować na wolnym ogniu i odcedzić. Jeśli sok zdążył przestygnąć zagotować. Dodać cukier u łyżeczkę kwasku cytrynowego (pozwala zachować kolor nalewki), wymieszać. Kiedy sok ostygnie można dodać spirytus i rozlać do butelek. Nalewka z aronii dojrzewa ok. 6 miesięcy.