Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Other liquors / Jak podawać nalewkę, aby nie popełnić faux pas?

How to serve liquor so as not to commit a faux pas?

W jaki sposób podawać te słodkie, aromatyczne i kolorowe trunki, aby wyeksponować ich piękny wygląd i doskonały smak? To ważna wiedza, która pozwoli nam uniknąć gafy. Poniżej doradzamy w czym podawać nalewkę i jakie kieliszki najlepiej wybrać.

W jaki sposób podawać te słodkie, aromatyczne i kolorowe trunki, aby wyeksponować ich piękny wygląd
i doskonały smak? To ważna wiedza, która pozwoli nam uniknąć gafy. Poniżej doradzamy w czym
podawać nalewkę i jakie kieliszki najlepiej wybrać.

W czym podawać nalewkę na stół?

Najlepiej do tego sprawdzi się szklana, przezroczysta karafka. Ważne, że nie wszystkie nalewki
chłodzimy przed podaniem. Tak robimy z wytrawnymi nalewkami, natomiast słodkie i wytrawne nalewki
serwujemy w temperaturze pokojowej. Szeroki wybór karafek znajdą Państwo w sklepie internetowym
naczynia.olkusz.pl. Ciekawym rozwiązaniem jest również szklana beczka na alkohol z kranikiem, która
od niedawna podbija serca wielu smakoszy mocniejszych trunków.

Jakie kieliszki do nalewki?

To bardzo ważne, aby wybrać odpowiednie kieliszki. Powinny być nieduże, ale znajdować się na
wysokiej stopce, ich pojemność nie powinna przekraczać 50 ml. Dużym faux pas byłoby wykorzystanie
zamiast tego kieliszków do wódki lub do wina. Wedle zasad savoir-vivre do kieliszka nie należy nalewać
więcej niż 2/3 jego wysokości. Tego szlachetnego trunku nie pijemy naraz. Przeciwnie, powoli
delektujemy się małymi łyczkami. Mówi się również, że gospodarz powinien poczęstować gości ledwie
jednym, dwoma kieliszkami takiej nalewki, a resztę schować, chociaż oczywiście zasady zasadami, nic
nie stanie się jeśli z przyjaciółmi wypijecie nieco więcej.

Kieliszek do szampana? Kieliszek do szampana, jak i do każdego innego musującego trunku, takiego jak wino musujące powinien być przede wszystkim wysoki i wąski. W ten sposób bąbelki nie uciekną szybko z napoju.

Kieliszki do wódki i likieru? Wódka to jeden z najpopularniejszych alkoholi Europejskich, w związku z tym warto uwznioślić spożywanie tego trunku, poprzez dobór odpowiedniego szkła. Kieliszki do wódki, niskie i zwykle o małej pojemności, często są używane również do spożywania likieru.

Kieliszki do wina Zależnie od rodzaju wina, kieliszki mają zupełnie różne kształty. W przypadku czerwonego wina kieliszki powinny mieć dużą, pękatą czaszę i szeroką średnicę górną. Dzięki temu wino ma w dużej mierze kontakt z powietrzem, co podkreśla i wydobywa jego aromat. Białe wino należy serwować w smuklejszych kieliszkach na wysokiej nóżce.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
en_GBEnglish (UK)