Mojito
Przepis na mojito
Mojito (czyt. mohito) to bardzo popularny, orzeźwiający drink, którego głównymi składnikami są rum, listki mięty i limonka. Za odkrywcę mojito uważa się XVI-wiecznego korsarza Francisa Drake’a, który zwykł pijać tafię – alkohol sporządzony z trzciny cukrowej z dodatkiem soku z cytryny i mięty. Mojito był też ulubionym drinkiem Ernesta Hemingway’a, który przebywając w Hawanie niemal codziennie raczył się w barze La Bodeguita del Medio. Bar ten istnieje do dziś i jest turystyczną atrakcją stolicy Kuby. Aby zrobić mojito potrzebne są:
- 45 ml białego rumu
- sok z połowy limonki
- 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
- 2 gałązki mięty
- woda gazowana
- lód
Do wysokiej szklanki wsypać cukier, wlać sok z limonki oraz listki mięty, wszystko dobrze wymieszać, dodać rum, lód i uzupełnić wodą, zamieszać. Drink jest bardzo orzeźwiający, doskonale się nadaje na gorące dni.