Nalewka z czerwonych porzeczek


Czerwone porzeczki są popularnym owocem uprawianym w przydomowych ogródkach i działkach. Kwaśny smak sprawia, że nie mają zbyt wielu amatorów a szkoda. Czerwona porzeczka to źródło witamin C i PP oraz potasu, wapnia i fosforu. Warto więc poświęcić kilka chwil aby przygotować nalewkę o pięknej jasnoczerwonej barwie pyszną w smaku i przynoszącą ulgę przy kłopotach trawiennych i stanach wyczerpania.

  • 1 kg porzeczek
  • 1,5 litra spirytusu 70%
  • 1 kg cukru
  • pół laski wanilii

Porzeczki użyte do wyrobu nalewki powinny być dojrzałe. Należy je przebrać, usunąć łodyżki, umyć i odsączyć. Wsypać do słoja razem z wanilią i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym, słonecznym miejscu przez miesiąc. Co kilka dni wstrząsać słojem. Po miesiącu zlać nalew a owoce zasypać cukrem. Kiedy cukier się rozpuści wlać nalew. Po kilku dniach można przefiltrować nalewkę i rozlać do butelek. Nalewka z czerwonej porzeczki dojrzewa minimum 3 miesiące. Oczywiście dłuższe leżakowanie sprawi, że będzie lepsza