Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Dereniówka

 

Przepis na dereniówkę

Przepis na dereniówkę

Dereń jadalny to roślina coraz częściej występująca na działkach. Jest ro mało wymagający krzew, który doskonale sobie radzi nawet w zacienionych miejscach, jest odporny na mrozy i choroby. Owocuje w sierpniu. Owoce mają przyjemny słodko-kwaśny smak, które można spożywać na surowo, świetnie nadaje się na konfitury, kompoty, galaretki i oczywiście nalewki.

Nalewka z derenia – dereniówka jest jedną z najlepszych polskich nalewek. Charakteryzuje się głęboką czerwoną barwą oraz smakiem, który jest jednocześnie słodki i kwaśny.

  • 1 kg owoców derenia
  • 1 litr spirytusu 95%
  • 1 kg cukru (można użyć mniej cukru wtedy nalewka będzie półwytrawna)

Spirytus wymieszać z 0,5 l wody i odstawić na dobę. Oczyszczone, przebrane, umyte i osuszone owoce poprzekuwać wykałaczką zalać alkoholem i odstawić na miesiąc. Po miesiącu zlać nalew. Z 0,5 litra wody i cukru przyrządzić syrop. Jeszcze ciepłym syropem zalać owoce, które zostały po zebraniu nalewu. Odstawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsać słojem.

Po tym czasie zlać syrop, owoce odcisnąć i połączyć z nalewem. Po miesiącu klarowania przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić do leżakowania na 6 miesięcy.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski