Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki owocowe / Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży

Przepis na nalewkę z dzikiej róży

Przepis na nalewkę z dzikiej róży

Owoce dzikiej róży to jedno z największych źródeł witaminy C. Owoce te posiadają 10 razy więcej tej witaminy niż czarna porzeczka. Wystarczą tylko trzy owoce by zaspokoić dzienną dawkę tego ważnego dla naszego organizmu związku. Nalewka z dzikiej róży wybitnie wzmacnia organizm. Jeśli więc kompletujemy apteczkę składającą się z nalewek nie można zapomnieć o dzikiej róży.

Nalewka ta jest dość kłopotliwa ponieważ dość opornie się klaruje, jednak warto zadać sobie trud ponieważ oprócz wspomnianych już właściwości zdrowotnych smakuje wyśmienicie, ma kwiatowo-miodowy aromat i głęboki różowo-herbaciany kolor.

  • 1 kg owoców dzikiej róży w całości
  • 1 litr alkoholu 50%
  • półtora szklanki miodu wielokwiatowego
  • sok z połowy cytryny

Najlepsze na nalewkę są owoce dzikiej róży zebrane po pierwszych mrozach. Można pomóc naturze wkładając owoce na dzień do zamrażalnika. Z owoców należy pozbyć się końcówek. Niektórzy radzą aby usuwać również pestki ze środka. Jest to jednak żmudna praca i w zasadzie niepotrzebna.

Poprzekuwane owoce dzikiej róży zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na miesiąc. Po tym czasie zlać nalew a owce zalać szklanką przegotowanej wody i zostawić na tydzień. Po tygodniu zlać płyn a owoce delikatnie wycisnąć. W uzyskanym płynie rozpuścić miód, dodać sok z cytryny i połączyć z nalewem. Odstawić do sklarowania na 6 miesięcy. W przypadku wytrącenia się osadu przefiltrować.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski