Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki owocowe / Nalewka z czerwonych porzeczek

Nalewka z czerwonych porzeczek

Przepis na nalewkę z czerwonych porzeczek

Przepis na nalewkę z czerwonych porzeczek

Czerwone porzeczki są popularnym owocem uprawianym w przydomowych ogródkach i działkach. Kwaśny smak sprawia, że nie mają zbyt wielu amatorów a szkoda. Czerwona porzeczka to źródło witamin C i PP oraz potasu, wapnia i fosforu. Warto więc poświęcić kilka chwil aby przygotować nalewkę o pięknej jasnoczerwonej barwie pyszną w smaku i przynoszącą ulgę przy kłopotach trawiennych i stanach wyczerpania.

  • 1 kg porzeczek
  • 1,5 litra spirytusu 70%
  • 1 kg cukru
  • pół laski wanilii

Porzeczki użyte do wyrobu nalewki powinny być dojrzałe. Należy je przebrać, usunąć łodyżki, umyć i odsączyć. Wsypać do słoja razem z wanilią i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym, słonecznym miejscu przez miesiąc. Co kilka dni wstrząsać słojem. Po miesiącu zlać nalew a owoce zasypać cukrem. Kiedy cukier się rozpuści wlać nalew. Po kilku dniach można przefiltrować nalewkę i rozlać do butelek. Nalewka z czerwonej porzeczki dojrzewa minimum 3 miesiące. Oczywiście dłuższe leżakowanie sprawi, że będzie lepsza

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski