Nalewka litewska „Pasikonik”
Przepis na nalewkę litewską – Pasikonik
Nalewka Pasikonik pochodzi z dawnych polskich kresów wschodnich. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Potrzebne są trzy zioła: ruta zwyczajna, dzika róża i mięta oraz przyprawy korzenne. Ponadto nalewka Pasikonik klaruje się szybko i nie potrzebuje długiego czasu dojrzewania.
Nalewkę można spotkać również pod nazwami „łzy pasikonika”, „łzy konika polnego” lub „sąsiadka”.
- 1 łyżeczka suszonych i rozdrobnionych owoców dzikiej róży
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka suszonej ruty
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki imbiru
- 5 goździków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szklanka miodu
- 1,5 litra alkoholu 50%
Zioła i przyprawy zalać szklanką wrzątku i zaparzyć pod przykryciem ok 20 minut. Napar wlać do słoja dodać alkohol, miód i sok z cytryny. Po trzech tygodniach przefiltrować. Nalewka pasikonik nadaje się już do spożycia.
Wykonana według powyższego przepisu nalewka ma słoneczny kolor i korzenny, przyjemny smak. Zalanie wrzątkiem ziół sprawia, że nalewka bardzo dobrze się klaruje.
Istnieje także inna wersja przyrządzenia tej nalewki przy tych samych składnikach. Jest bardziej uciążliwy (filtrowanie i dłuższy czas dojrzewania) ale efekt jest o wiele ciekawszy. Nalewka ma głęboki oliwkowy kolor i bardziej wyrazisty ziołowo-korzenny smak.
Miód rozpuścić w szklance wody, zmieszać z alkoholem i zalać zioła i przyprawy. Odstawić na 7 dni do maceracji. Przecedzić nalewkę, odcisnąć zioła przez płótno, odstawić na miesiąc do sklarowania. Klarowną nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić do dojrzewania na 6 miesięcy.