Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/klient.dhosting.pl/smogorz/nalewkiowocowe.pl-eis3/public_html/wp-content/plugins/pixabay-images/pixabay-images.php on line 34

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/klient.dhosting.pl/smogorz/nalewkiowocowe.pl-eis3/public_html/wp-content/plugins/pixabay-images/pixabay-images.php on line 34

Warning: Undefined array key "declutter_rsd" in /home/klient.dhosting.pl/smogorz/nalewkiowocowe.pl-eis3/public_html/wp-content/plugins/speed-booster-pack/includes/classes/class-sbp-tweaks.php on line 340

Warning: Undefined array key "declutter_rest_api_links" in /home/klient.dhosting.pl/smogorz/nalewkiowocowe.pl-eis3/public_html/wp-content/plugins/speed-booster-pack/includes/classes/class-sbp-tweaks.php on line 348
Przepis na nalewkę "Pasikonik"
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki ziołowe / Nalewka litewska „Pasikonik”

Nalewka litewska „Pasikonik”

Przepis na nalewkę litewską - Pasikonik

Przepis na nalewkę litewską – Pasikonik

Nalewka Pasikonik pochodzi z dawnych polskich kresów wschodnich. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Potrzebne są trzy zioła: ruta zwyczajna, dzika róża i mięta oraz przyprawy korzenne. Ponadto nalewka Pasikonik klaruje się szybko i nie potrzebuje długiego czasu dojrzewania.

Nalewkę można spotkać również pod nazwami „łzy pasikonika”, „łzy konika polnego” lub „sąsiadka”.

  • 1 łyżeczka suszonych i rozdrobnionych owoców dzikiej róży
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka suszonej ruty
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka miodu
  • 1,5 litra alkoholu 50%

Zioła i przyprawy zalać szklanką wrzątku i zaparzyć pod przykryciem ok 20 minut. Napar wlać do słoja dodać alkohol, miód i sok z cytryny. Po trzech tygodniach przefiltrować. Nalewka pasikonik nadaje się już do spożycia.

Wykonana według powyższego przepisu nalewka ma słoneczny kolor i korzenny, przyjemny smak. Zalanie wrzątkiem ziół sprawia, że nalewka bardzo dobrze się klaruje.

Istnieje także inna wersja przyrządzenia tej nalewki przy tych samych składnikach. Jest bardziej uciążliwy (filtrowanie i dłuższy czas dojrzewania) ale efekt jest o wiele ciekawszy. Nalewka ma głęboki oliwkowy kolor i bardziej wyrazisty ziołowo-korzenny smak.

Miód rozpuścić w szklance wody, zmieszać z alkoholem i zalać zioła i przyprawy. Odstawić na 7 dni do maceracji. Przecedzić nalewkę, odcisnąć zioła przez płótno, odstawić na miesiąc do sklarowania. Klarowną nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić do dojrzewania na 6 miesięcy.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
pl_PLPolski