Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki ziołowe / Nalewka litewska “Pasikonik”

Nalewka litewska “Pasikonik”

Przepis na nalewkę litewską - Pasikonik

Przepis na nalewkę litewską – Pasikonik

Nalewka Pasikonik pochodzi z dawnych polskich kresów wschodnich. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Potrzebne są trzy zioła: ruta zwyczajna, dzika róża i mięta oraz przyprawy korzenne. Ponadto nalewka Pasikonik klaruje się szybko i nie potrzebuje długiego czasu dojrzewania.

Nalewkę można spotkać również pod nazwami “łzy pasikonika”, “łzy konika polnego” lub “sąsiadka”.

  • 1 łyżeczka suszonych i rozdrobnionych owoców dzikiej róży
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka suszonej ruty
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka miodu
  • 1,5 litra alkoholu 50%

Zioła i przyprawy zalać szklanką wrzątku i zaparzyć pod przykryciem ok 20 minut. Napar wlać do słoja dodać alkohol, miód i sok z cytryny. Po trzech tygodniach przefiltrować. Nalewka pasikonik nadaje się już do spożycia.

Wykonana według powyższego przepisu nalewka ma słoneczny kolor i korzenny, przyjemny smak. Zalanie wrzątkiem ziół sprawia, że nalewka bardzo dobrze się klaruje.

Istnieje także inna wersja przyrządzenia tej nalewki przy tych samych składnikach. Jest bardziej uciążliwy (filtrowanie i dłuższy czas dojrzewania) ale efekt jest o wiele ciekawszy. Nalewka ma głęboki oliwkowy kolor i bardziej wyrazisty ziołowo-korzenny smak.

Miód rozpuścić w szklance wody, zmieszać z alkoholem i zalać zioła i przyprawy. Odstawić na 7 dni do maceracji. Przecedzić nalewkę, odcisnąć zioła przez płótno, odstawić na miesiąc do sklarowania. Klarowną nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić do dojrzewania na 6 miesięcy.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski