Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki owocowe / Nalewka winogronowa

Nalewka winogronowa

Przepis na nalewkę z winogron

Przepis na nalewkę z winogron

Winogrona są wdzięcznym owocem do tworzenia trunków. Oprócz win można zrobić z nich pyszną nalewkę, która świetnie oddaje smak i słodycz tych owoców.

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 1 l spirytusu 70%
  • 0,5 kg cukru lub płynnego miodu wielokwiatowego
  • przyprawy: kilka goździków, pół laski wanilii

Dojrzałe owoce winogron umyć i obrać z szypułek. Wrzucić do słoja razem z przyprawami i zlać alkoholem. Odstawić na miesiąc w ciepłym miejscu, co kilka dni potrząsać słojem. Po tym czasie zlać nalew a owoce w słoju zasypać cukrem lub zalać miodem. Pozostawić w ciepłym miejscu przez około dwa tygodnie aby cukier (miód) rozpuścił się całkowicie. Zlać syrop z winogron i połączyć z uzyskanym wcześniej nalewem. Nalewka powinna dojrzewać około 3 miesiące. Może wymagać filtrowania.

Kolor nalewki winogronowej zależy od barwy użytych owoców (nalewka z owoców ciemnych ładniej się prezentuje). Jest bardzo aromatyczna z lekką nutą goryczy.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski