Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki ziołowe / Nalewka jarzębinowa

Nalewka jarzębinowa

Przepis na nalewkę z jarzębiny

Przepis na nalewkę z jarzębiny

Owoce jarzębiny mają bardzo dużo witamin C, A i PP. Ponadto zwiększając wydalanie moczu sprawia, że szybciej usuwane są z organizmu toksyny. Pomaga przy zaburzeniach trawienia, działa korzystnie przy żylakach nóg i odbytu. Korzystnie działa w zaburzeniach trawienia i wzmacnia pracę serca. Warto więc przygotować nalewkę, która pomoże leczyć wymienione dolegliwości.

  • ½ kg dojrzałych owoców jarzębiny
  • 1 litr alkoholu 50%
  • ½ kg cukru

Jarzębinę oczyścić z szypułek, wymyć i osuszyć. Ułożyć cienką warstwą na blasze i włożyć do lekko nagrzanego piekarnika na 15 minut. Należy uważać żeby jarzębina się nie przypaliła. Ostudzone owoce włożyć do słoja zalać alkoholem i dodać cukier. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Po trzech miesiącach zlać nalew, owoce odcisnąć, odstawić do dojrzewania na kolejne trzy miesiące.

Nalewka jarzębinowa ma bursztynowy kolor. W smaku czuć lekką goryczkę.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski