Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Benedyktynka

Przepis na nalewkę benedyktyńską

Przepis na nalewkę benedyktyńską

Benedyktynka jest likierem opracowanym przez przez włoskiego mnicha przebywającego w klasztorze Benedyktynów w Normandii w 1510 roku jako lek na malarię. Oryginalna receptura zawierała 40 różnych ziół. Można zrobić w warunkach domowych uproszoną wersję tej ziołowej nalewki.

  • 6 g kolendry
  • 6 pestek z jabłek
  • 3 g owoców kminku
  • 3 g czarnuszki
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 g majeranku
  • 2 g mięty
  • 1 g anyżku
  • 1 g kurkumy
  • 20 dag cukru
  • 1 litr alkoholu 45%

Wszystkie składniki (oprócz cukru) włożyć do słoja i zalać alkoholem na dwa tygodnie. Co jakiś czas wstrząsać słojem. Zlać nalew przez sito wyłożone płótnem lub przez filtry do kawy. Odstawić na około miesiąc do sklarowania. Klarowną nalewkę przefiltrować i odstawić do dojrzewania, co najmniej na rok.

Benedyktynka według powyższego przepisu ma wyjątkowy ziołowy smak, jednak nie dorównuje oryginałowi. Wadą nalewki jest długie dojrzewanie – najlepsza jest po dwóch latach.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski