Benedyktynka
Przepis na nalewkę benedyktyńską
Benedyktynka jest likierem opracowanym przez przez włoskiego mnicha przebywającego w klasztorze Benedyktynów w Normandii w 1510 roku jako lek na malarię. Oryginalna receptura zawierała 40 różnych ziół. Można zrobić w warunkach domowych uproszoną wersję tej ziołowej nalewki.
- 6 g kolendry
- 6 pestek z jabłek
- 3 g owoców kminku
- 3 g czarnuszki
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 2 g majeranku
- 2 g mięty
- 1 g anyżku
- 1 g kurkumy
- 20 dag cukru
- 1 litr alkoholu 45%
Wszystkie składniki (oprócz cukru) włożyć do słoja i zalać alkoholem na dwa tygodnie. Co jakiś czas wstrząsać słojem. Zlać nalew przez sito wyłożone płótnem lub przez filtry do kawy. Odstawić na około miesiąc do sklarowania. Klarowną nalewkę przefiltrować i odstawić do dojrzewania, co najmniej na rok.
Benedyktynka według powyższego przepisu ma wyjątkowy ziołowy smak, jednak nie dorównuje oryginałowi. Wadą nalewki jest długie dojrzewanie – najlepsza jest po dwóch latach.