Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki owocowe / Nalewka porzeczkowo-czereśniowa

Nalewka porzeczkowo-czereśniowa

Przepis na nalewkę porzeczkowo-czereśniową

Przepis na nalewkę porzeczkowo-czereśniową

Nalewka porzeczkowo-czereśniowa w oryginalny sposób łączy kwaskowatość porzeczek i słodycz czereśni. Jej kolor zależy od koloru czereśni. Można ją wykonać z zarówno z czerwonych jak i białych porzeczek. Jeśli zdecydujemy się na porzeczki białe należy wybrać też jasne czereśnie.

  • 1 kg czereśni
  • 0,5 kg czerwonych porzeczek
  • 25 kg cukru
  • 1 litr spirytusu 95%
  • 1 litr wody

Wodę zmieszać ze spirytusem i odstawić na dobę. Owoce umyć i osuszyć. Czereśnie wydrylować, poprzeczki pozbawić szypułek i lekko rozgnieść. Owoce włożyć do słoja i zalać alkoholem. Po miesiącu macerowania z dala od słońca zlać nalew a owoce zasypać cukrem. Zostawić na tydzień aby owoce puściły sok. Co jakiś czas wstrząsać słojem. Po tygodniu zlać syrop, odcisnąć sok. Do owoców dolać 0,5 litra wody i zostawić na kolejny tydzień. Po tym czasie czasie zlać sok, który należy połączyć z syropem i nalewem. Odstawić na ok. 3 miesiące do sklarowania. Klarowną nalewkę przefiltrować, przelać do butelek.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski