Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki owocowe / Nalewka na skórkach pomarańczowych lub cytrynowych

Nalewka na skórkach pomarańczowych lub cytrynowych

Przepis na nalewkę ze skórek pomarańczowych

Przepis na nalewkę ze skórek pomarańczowych

Skórki pomarańczowe i cytrynowe często lądują w koszu na odpadki. Jeśli mamy pod ręką butelkę wódki i kawałek korzenia imbiru można sporządzić rozgrzewającą nalewkę, która doskonale nada się na jesienno-zimowe wieczory.

  • skórki z dwóch pomarańczy lub cytryn
  • 2 dag świeżego kłącza imbiru
  • 0,7 l wódki
  • ok. 0,25 kg cukru

Obrane z aldebo (białej warstwy) skórki cytrusowe połączyć z imbirem pokrojonym w plasterki i zalać alkoholem na tydzień. Po tygodniu zlać nalew i dosłodzić wg uznania. Można w ogóle nie dodawać cukru. Otrzyma się wtedy gorzką nalewkę wytrawną. Nalewka wymaga klarowania przez miesiąc. Jak każda nalewka z imbirem nalewka na skórkach pomarańczówych lub cytrynowych wytrąca osad i wymaga filtrowania.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski