Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki owocowe / Nalewka z czarnej porzeczki (smorodinówka)

Nalewka z czarnej porzeczki (smorodinówka)

Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki

Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki

Czarne porzeczki od dawna są znane ze swoich leczniczych właściwości. Mają dużą ilość witamin, szczególnie C i PP. Mają właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Leczy się nimi chorzenia dróg moczowych i pęcherza, nieżyty żołądka i jelit.

Mieszkańcy Kresów Wschodnich chcąc utrwalić lecznicze właściwości czarnej porzeczki opracowali nalewkę o nazwie smorodinówka. Nazwa jej pochodzi od słowa smorodina – kresowego określenia czarnej porzeczki. W początkowym okresie leżakowania smorodinówka ma ciemnoczerwony kolor, który później przechodzi w purpurowy. Ma korzystne działanie w zaburzeniach trawienia, nieżycie górnych dróg oddechowych i bólu gardła a przy okazji doskonale smakuje.

  • 1 kg owoców czarnej porzeczki
  • 1 litr spirytusu 70%
  • ½ kg cukru

Dojrzałe owoce umyć i oczyścić z ogonków i szypułek. Zalać spirytusem i zostawić na miesiąc w ciepłym miejscu. Po tym czasie zebrać nalew a owoce zasypać cukrem, co kilka dni potrząsać słojem. Po uzyskaniu syropu (trwa to około tygodnia, cukier musi całkowicie się rozpuścić) zebrać syrop i zmieszać go z nalewem. Po przefiltrowaniu rozlać do butelek. Nalewka porzeczkowa jest najlepsza po półrocznym leżakowaniu.

Przygotowując nalewkę porzeczkową można do owoców zalewanych spirytusem dodać przyprawy: goździki, cynamon, wanilię. Smorodinówka dobrze smakuje też z miodem wielokwiatowym. Wtedy przygotowując syrop dodajemy ¼ kg cukru i łyżkę miodu.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski