Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki owocowe / Nalewka z głogu

Nalewka z głogu

Przepis na nalewkę z głogu

Przepis na nalewkę z głogu

Krzewy głogu występują na terenie całego kraju. Jego owoce są używane w farmacji do leczenia chorób serca. Warto więc uzupełnić domową apteczkę o nalewkę, której spożywanie jest o wiele przyjemniejsze niż łykanie leków.

  • 2,5 kg owoców głogu
  • 2 litry alkoholu 50%
  • ½ cytryny
  • ½ litra miodu
  • mandarynka
  • wysuszona skórka z ¼ cytryny

Owoce głogu zamrozić na co najmniej dwa tygodnie. Podzielić na dwie części i włożyć do dwóch słojów. Do pierwszego wlać miód na tydzień. Często poruszać słojem. Po tygodniu wlać 1 litr alkoholu, włożyć plastry cytryny i mandarynki (cytrusy powinny być obrane ze skórki i pozbawione albedo i pestek). Zostawić na trzy tygodnie.

W drugim słoju głóg zalać litrem alkoholu zostawić na 3 tygodnie, dodać skórkę z cytryny i zostawić na kolejny tydzień. Oba nalewy zlać znad osadu i połączyć. Odstawić do sklarowania na 3 miesiące. Po tym czasie przefiltrować i odłożyć do leżakowania na 6 miesięcy.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski