Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki ziołowe / Nalewka miętowa

Nalewka miętowa

Przepis na nalewkę miętową

Przepis na nalewkę miętową

Napoje miętowe orzeźwiają w upalne dni. Soki z dodatkiem mięty, herbaty, mojito. Warto więc przygotować sobie nalewkę z mięty, która schłodzona doskonale będzie chłodziła w upalne popołudnia.

  • szklanka liści i pędów świeżej mięty
  • 1 litr wódki
  • 8 dag cukru
  • 0,1 litra wody
  • szczypta kwasku cytrynowego

Mięte włożoną do słoja zalać alkoholem i macerować przez 10 dni. Po tym czasie zlać nalew. Syrop przygotowany z wody i cukru połączyć z nalewem, dodać kwasek cytrynowy. Odstawić do sklarowania na dwa miesiące. Po tym czasie przefiltrować.

Początkowo nalewka miętowa ma kolor zielony, później kolor staje się słomkowy. Świetnie nadaje się do drinków.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski