Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Agrestówka

Przepis na nalewkę z agrestu

Przepis na nalewkę z agrestu

1 l spirytusu 50%

  • 1 kg agrestu
  • Kawałek korzenia imbiru
  • Pół laski wanilii
  • 0,3 kg cukru (można zastąpić miodem)

Dojrzały agrest oczyścić z ogonków i szypułek. Wymyć i osuszyć. Wkładając do dużego słoja owoce zgnieść ale ich nie miażdżyć (chodzi o to, żeby miąższ agrestu „opuścił” skórkę). Zalać spirytusem, dodać przyprawy i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać nalew. Owoce zasypać cukrem na ok. tydzień (należy wstrząsać naczyniem aby cukier się rozpuścił). Następnie wycisnąć z owoców syrop i połączyć go z uzyskanym wcześniej nalewem spirytusowym. Przefiltrowaną nalewkę rozlać do butelek. Agrestówka powinna leżakować co najmniej miesiąc w ciemnym pomieszczeniu.

Agrestówka wykonana z samych owoców ma słaby aromat, dlatego dodanie przypraw jest raczej niezbędne.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski