Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki owocowe / Nalewka na śliwkach węgierkach

Nalewka na śliwkach węgierkach

Przepis na nalewkę ze śliwek węgierek

Przepis na nalewkę ze śliwek węgierek

Śliwki węgierki są bardzo popularne w naszym kraju. Korzystnie oddziałują na system nerwowy, stan psychiczny, poprawiają wydolność organizmu, poprawiają pracę nerek i jelit. Substancje zawarte w śliwkach neutralizują działanie wolnych rodników a więc zapobiegają miażdżycy i chorobom serca oraz spowalniają starzenie się skóry. Nie tylko świeże owoce mają te właściwości. Podobnie działają suszone owoce, kompoty i oczywiście nalewki.

Nalewka na śliwkach węgierkach wykonana według poniższego przepisu ma głęboki ciemnozłoty kolor, aromat świeżych owoców i wyborny smak.

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 2 l alkoholu 60-65%
  • 20 dag cukru
  • przyprawy: 2 goździki, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej

Dojrzałe śliwki wypestkować, każdą rozerwać na dwie części. Owoce zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie zlać nalew. Do śliwek dodać przyprawy i cukier. Zostawić na około 2 tygodnie do czasu aż cukier się rozpuści. Co kilka dnia potrząsać słojem. Zlać syrop i połączyć z nalewem. Po trzech miesiącach klarowania przefiltrować i odłożyć do leżakowania na 6 miesięcy.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski