Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki owocowe / Nalewka brzoskwiniowa

Nalewka brzoskwiniowa

Przepis na nalewkę z brzoskwini

Przepis na nalewkę z brzoskwini

Brzoskwinie to bardzo smaczne owoce zawierające węglowodany, związki magnezu, fosforu i potasu, prowitaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B. Najczęściej jada się je na surowo ale warto utrwalić smak w nalewce, która pachnie świeżymi brzoskwiniami i ma złoty kolor.

  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 1,5 spirytusu 95%
  • 50 dag cukru
  • 2 g kwasku cytrynowego

Spirytus zmieszać a 0,5 litra wody i odstawić na dobę. Wypestkowane dojrzałe owce pokroić na ósemki zalać alkoholem na osiem tygodni. Wstrząsać słojem przez jakiś czas. Po dwóch miesiącach zlać nalew a owoce delikatnie odcisnąć. Przygotować syrop z cukru i 0,6 litra wody. Jeszcze ciepłym syrop połączyć z nalewem brzoskwiniowym i odstawić do leżakowania na 3 miesiące.

W identyczny sposób można zrobić nalewkę morelową.

Wadą nalewki brzoskwiniowej i morelowej jest wytrącanie osadu. Konieczna może wiec być kilkakrotne filtrowanie nalewki (po trzech miesiącach leżakowania i później po 6 miesiącach).

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski