Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki owocowe / Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa

Przepis na nalewkę z truskawek

Przepis na nalewkę z truskawek

1 kg truskawek

  • ½ l wódki
  • ½ l spirytusu
  • ½ kg cukru
  • łyżeczka kwasku cytrynowego

Dojrzałe truskawki umyć dokładnie, obrać z szypułek, osuszyć. Wsypać owoce do dużego słoja zalać alkoholem, pozostawić w słonecznym miejscu. Po 24 godzinach przez bibułkę filtracyjną lub gęstą gazę zlać nalew. Zagotować cukier ze szklanką wody. Nalewkę zmieszać z gorącym syropem ciągle mieszając. Aby zachować kolor nalewki dodać kwasek cytrynowy. Wymieszany i schłodzony rozlać do butelek. Nalewka truskawkowa jest gotowa do spożycia po miesiącu leżakowania. Im leży dłużej tym lepsza.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski